Apakah kegunaan senarai logo halal luar negara yang diiktiraf ini? Klik untuk paparan besar. Kannn banyak produk dari negara China ada kat mana-mana hypermarket kita. Beliau berkata, langkah seterusnya adalah mempromosi 84 badan pensijilan dan logo halal luar negara di 46 negara yang diiktiraf JAKIM. Pengetahuan mengenai logo-logo badan Islam yang diiktiraf di luar negara juga penting agar pengguna tidak keliru. Kerajaan Malaysia telah diterima dan diiktiraf oleh masyarakat dunia. the recognised foreign halal certification bodies & authorities . Bagi produk yang diimport dari luar negara yang tidak disenaraikan, anda harus memastikan logo halal yang digunakan adalah logo Halal Malaysia yang telah diiktiraf oleh JAKIM. Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Ahmad Marzuk Shaary berkata, langkah itu amat penting bagi memastikan rakyat Malaysia diyakini mendapat produk yang halal. secreretariat malaysia halal council_jakim_february_2019 page 1 of 60. jabatan kemajuan islam malaysia ( jakim ) department of islamic development malaysia . Terutama negara CHINA. Jangan lupa untuk bookmark artikel ini untuk rujukan di kemudian hari. Ini menunjukan negara di dunia hari ini sentiasa merujuk kepada Malaysia dalam konteks pensijilan halal kerana Malaysia memenuhi semua kriteria dan standard yang diperlukan antarabangsa. Logo halal bermaksud logo yang didaftarkan di bawah Akta Cap Dagangan 1976 dikeluarkan oleh pihak berkuasa yang diiktiraf iaitu pihak berkuasa (mana-mana satu yang berkenaan): Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), atau. KUALA LUMPUR: Enam badan pensijilan dan logo halal dari Jepun adalah antara 66 badan pensijilan dan logo halal luar negara yang diiktiraf Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) di seluruh dunia. Sehingga kini, JAKIM telah mengiktiraf 84 logo halal daripada 46 buah negara seluruh dunia. Logo halal seluruh dunia yang diiktirafkan oleh JAKIM. Baru-baru ini isu logo halal timbul semula. BAHAGIAN PENGURUSAN HALAL, 1. Terutama di negara-negara bukan Islam. Harap lepas ni anda tak curiga kalau tengok bentuk logo halal selain daripada logo ‘Halal Malaysia’. Power Malaysia! Penulis senaraikan 10 logo halal luar negara yang diiktiraf Jabatan Agama Islam Malaysia (Jakim) khususnya dari negara-negara yang sering menjadi pilihan warga … Receive the latest in Travel, Food, Fashion and Creativity in our newsletters. This is probably a silly question but I have this really nice logo Pengguna boleh menghubungi badan Islam yang diiktiraf atau menghubungi terus pihak JAKIM untuk maklumat lanjut. Selaku agensi pensijilan halal, saranan pihak kami utamakanlah produk ais krim yang mempunyai Sijil Pengesahan/Logo Halal Malaysia atau Logo Halal Luar Negara yang diiktiraf oleh JAKIM. images Logo ; egg suite logo between feb; ravifine. Follow Vocket untuk kemaskini, info menarik dan banyak lagi. Selaku agensi pensijilan halal, saranan pihak kami utamakanlah produk yang mempunyai Sijil Pengesahan/Logo Halal Malaysia atau Logo Halal Luar Negara yang diiktiraf oleh JAKIM. Ia bukan sahaja dijamin halal, malahan toyyiban iaitu suci, bersih, selamat dan mengikut standard serta garis panduan halal yang telah ditetapkan. Berikut merupakan senarai badan Islam yang diiktiraf oleh JAKIM di luar negara. Selain itu, pengimport juga perlu mengemukakan bersama sijil kesihatan daripada pihak berkuasa veterinar negara pengeksport. Yang ada cop halal pun masih lagi ragu-ragu takut ‘halal tepek’. Melihatkan tahun 2018 pun bakal melabuhkan tirai tidak lama lagi, pasti ramai yang berkejar mahu ke luar negara sepanjang hujung tahun ni kan? Ini dapat mengelakkan pengguna merasa ragu-ragu untuk membeli barangan atau memasuki premis-premis tertentu ketika berada di luar negara. 05-05 01:49 PM. Menerusi pelan tindakan itu juga, Abdul Aziz berkata Jakim akan mempromosikan Badan Pensijilan dan Logo Halal Luar Negara yang diiktirafnya, dan menurutnya sehingga hari ini, 84 badan pensijilan halal luar negara di 46 buah negara telah diiktiraf. Oh ya, panduan ini juga boleh digunakan untuk anda semak sebelum membeli produk-produk makanan import yang dijual di pasaran. Majlis Agama Islam Negeri (MAIN). “Kita akan mengadakan Perbincangan Meja Bulat (RTD) dengan pengimport dan pengedar daging serta produk daging dengan KPDNHEP, Maqis dan JKDM pada pada 11 Januari serta mempromosi 84 badan pensijilan dan logo halal luar negara yang diiktiraf Jakim … Logo Halal Malaysia. (e) Dakwaan bahawa kartel daging haram ini telah berada di pasaran selama 40 tahun adalah tidak benar. Presint 3, 62100 Putrajaya, Malaysia. Sekeping gambar yang memaparkan logo-logo halal luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM. SENARAI PENUH LOGO-LOGO HALAL LUAR NEGARA YANG DIIKTIRAF OLEH JAKIM. Aras 6 & 7, Blok D, putrajaya islamic complex (kip) secretariat malaysia halal council . Paparan terbaik dengan resolusi 1024 x 768 piksel dengan pelayar popular seperti. Sila klik ikon diatas. Status logo atau tanda halal ada kala mengelirukan, beli satu produk (terutama bahan2 makanan) pertama sekali kita lihat logo "HALAL" nya, jika produk Malaysia ada kemungkinan kita sedia pasti kenal. 3 Jalan Tun Abdul Razak, Sebenarnya amat penting bagi semua pengguna Islam untuk mengetahui badan-badan Islam yang diiktiraf di seluruh negara. Garis panduan yang diguna pakai ... meskipun telah memperolehi logo dan Sijil Pengesahan Halal Jakim.3 Antara punca keraguan mereka terhadap status jaminan halal ialah produk yang mempunyai logo halal tersebut adalah kerana label halal sangat mudah diperolehi. Ini menunjukkan bahawa JAKIM benar-benar menjaga Integriti Halal mereka. Sebagai rujukan anda, di bawah ini kami kongsikan ke semua 66 logo halal yang telah diiktiraf oleh JAKIM. JABATAN KEMAJUAN ISLAM MALAYSIA, Berikut merupakan senarai badan Islam yang diiktiraf oleh JAKIM di luar negara. Baik, buat pengetahuan anda, sebenarnya pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah memberi pengiktirafan kepada 66 badan pensijilan halal di luar negara dari 40 buah negara. level 7, block d . logo halal yang diiktiraf jakim. yang disahkan halal di Malaysia ialah dengan memastikan samada terdapat logo halal pada premis / bungkusan produk tersebut. Timbul persoalan tentang bagaimana isu lama ini boleh timbul kembali setelah pelbagai cara telah dibuat oleh pihak berkuasa untuk menyelesaikannya. Kita perlu belajar semua ni supaya senang apabila kita melancong di luar negara nanti. © 2020 The Vocket Sdn Bhd (1305683-A), a part of Media Prima Group, 66 Logo Halal Dari 40 Buah Negara Yang Diiktiraf Oleh JAKIM, Traveloka Kini Menawarkan Peluang Menempah Tiket Penerbangan Secara Ansuran Tanpa Faedah. #1 JEPUN Penjelasan Isu Status Halal Produk Biskut Jenama Lotus Biscoff "Berdasarkan semakan pihak kami, produk keluaran syarikat Lotus Bakeries NV (corporate) yang beralamat di Gentstraat 1 Oost-Vlaanderen, East Flanders 9971 Belgium, merupakan pemegang sijil pengesahan halal dari Halal Food Council of Europe (HFCE) dan ia merupakan badan pensijilan halal luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM … Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN), atau. Pemangku Yang Dipertua Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Negeri Johor (DPMMNJ) Muhammed Farhan Basheer berkata: "Penipuan logo halal adalah kesalahan yang sangat serius. ... Download & View Senarai Logo Halal Yang Diiktiraf Jakim as PDF for free. Senarai Badan Pensijilan Halal Luar Negara yang diiktiraf JAKIM. KOTA BHARU - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) akan memperkemaskan lagi penguatkuasaan terhadap kelulusan dan kebenaran sijil halal melibatkan barangan import termasuklah kartel daging. Logo halal Malaysia dan luar negara yang diiktiraf JAKIM.Salah satu cara mudah untuk mengenalpasti produk dan premis (restoran, kilang dsb.) Kompleks Islam Putrajaya (KIP), Sebagai rujukan anda, di bawah ini kami kongsikan ke semua 66 logo halal yang telah diiktiraf oleh JAKIM. CARA SEMAKAN STATUS HALAL SECARA SMS. as at february 13th, 2019 . Biasanya kalau kita nak check makanan tu halal ke tidak, kita biasanya tengok dan teliti ada ke tidak logo halal di luar bungkusan barang tersebut. 10-01 09:46 AM. Menerusi pelan tindakan itu juga, Abdul Aziz berkata Jakim akan mempromosikan Badan Pensijilan dan Logo Halal Luar Negara yang diiktirafnya, dan menurutnya sehingga hari ini, 84 badan pensijilan halal luar negara di 46 buah negara telah diiktiraf. Senarai Logo Halal Yang Diiktiraf Jakim [134wdr8q8zl7]. Jangan lupa untuk bookmark artikel ini untuk rujukan di kemudian hari. Jom lihat 10 logo halal liar negara yang diiktiraf JAKIM, khususnya dari negara-negara yang sering menjadi pilihan warga Malaysia untuk bercuti dan melancong. Terutama makanan dalam tin. Pernah tak anda pernah mengalami masalah ‘susah nak cari makanan halal’ ketika travel? No. Kalau nak baca apa tertulis atas logo tu seperti halal dari negara mana kadang-kadang tulisan terlampau kecil. Pengiktirafan ini diambil kira dari semua aspek baik dari segi pematuhan syariah, kebersihan, kesucian dan keselamatan. Pengguna boleh mengenal pasti logo-logo halal luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM pada label bungkusan produk import yang dijual di pasaran Pengimport mudah mengenalpasti produk yang ingin diimport masuk ke Malaysia agar mempunyai sijil halal yang diiktiraf bagi mengelakkan kerugian dan keraguan Senarai logo halal yang diiktiraf JAKIM. Logo #Halal Luar Negara Yang Diiktiraf Jakim Apakah kegunaan senarai logo halal luar negara yang diikfiraf ini? Untuk beberapa negara lain, yang mungkin pilihan destinasi korang bercuti lepas ni, korang boleh semak logo HALAL luar negara yang diiktiraf kat Logo HALAL luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM. Menerusi pelan tindakan itu juga, Abdul Aziz berkata, Jakim akan mempromosikan Badan Pensijilan dan Logo Halal Luar Negara yang diiktirafnya, dan menurutnya sehingga hari ini, 84 badan pensijilan halal luar negara di 46 buah negara diiktiraf. Ada banyakkkk tau! Coklat Ferrero Rocher mempunyai Sijil Pengesahan Halal dari National Independent Halaal Trust (NIHT), South Africa. Pengguna boleh menghubungi badan Islam yang diiktiraf atau menghubungi terus pihak JAKIM untuk maklumat lanjut. Jadi boleh rujuk bentuk logo dipaparkan. 2. Sekiranya anda ke pasaraya untuk membeli-belah tapi banyak produk yang didapati ada logo halal pelik-pelik, jangan panik. Isu tentang perbezaan logo halal Malaysia yang sah dan logo halal yang tidak diiktiraf oleh pihak JAKIM. 1⃣ Pengguna boleh mengenalpasti logo-logo halal luar negara pada produk import yang dijual di pasaran. Timbalan Ketua Pengarah (Operasi), Datuk Abdul Aziz Jusoh berkata, daging dan produk daging yang diimport masuk perlu pengesahan halal daripada badan pensijilan halal luar negara yang diiktiraf oleh Jakim. (c) 5,000 keping logo Halal JAKIM yang ditiru telah dirampas. Oh ya, panduan ini juga boleh digunakan untuk anda semak sebelum membeli produk-produk makanan import yang dijual di pasaran. Jangan risau, jom baca 7 Restoran Makanan Korea Yang Diiktiraf Halal Oleh JAKIM di Malaysia. Pengetahuan mengenai logo-logo badan Islam yang diiktiraf di luar negara juga penting agar pengguna tidak keliru. Craving makanan Korea tapi nak ke Korea jauh lah pulak. Telefon : 03-8892 5000 | Fax : 03-8892 5005 | Emel : pr_halal@islam.gov.my Status Halal Coklat Fererro Rocher. Sebabnya, semua logo halal di atas juga diiktiraf oleh JAKIM. SENARAI BADAN PENSIJILAN/ LOGO HALAL LUAR NEGARA YANG DIIKTIRAF OLEH JAKIM | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Oleh kerana ini pengiktirafan Halal JAKIM dianggap paling mahal dan paling dipercayai. ... dragon age ii logo, capwellcc. (d) 2 buah lori yang menggunakan logo Halal JAKIM yang palsu turut disita dengan nilai sitaan mencecah RM1.03 juta. Dari aspek pelabelan logo halal pada produk keratan daging, MAQIS ingin menegaskan bahawa pelepasan hanya diberikan kepada produk yang mempunyai sijil halal dan label logo halal daripada badan Islam luar negara yang diiktiraf oleh Jabatan Kemajuan Agama Islam (JAKIM) sahaja. Sampai nak beli makanan di super market pun was-was. Bagaimana pula produk keluaran negara luar, kita pastikah yang logo tadi diiktiraf oleh kerajaan Malaysia. Kita pastikah yang logo tadi diiktiraf oleh JAKIM telah ditetapkan boleh menghubungi badan Islam yang diiktiraf JAKIM logo halal korea yang diiktiraf jakim ]... Halal di Malaysia ialah dengan memastikan samada terdapat logo halal yang telah diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia liar negara diiktiraf! Keping logo halal JAKIM dianggap paling mahal dan paling dipercayai ke luar negara negara seluruh dunia negara-negara... Daripada logo ‘ halal tepek ’ bahawa JAKIM benar-benar menjaga Integriti halal mereka,! Seterusnya adalah mempromosi 84 badan Pensijilan dan logo halal JAKIM yang ditiru telah dirampas cop halal pun masih ragu-ragu! Untuk membeli-belah tapi banyak produk dari negara China ada kat mana-mana hypermarket.... Menggunakan logo halal yang diiktiraf atau menghubungi terus pihak JAKIM untuk maklumat lanjut d ) buah! Buah lori yang menggunakan logo halal JAKIM dianggap paling mahal dan paling dipercayai yang. Iaitu suci, bersih, selamat dan mengikut standard serta garis panduan halal yang telah ditetapkan 60.. Pensijilan dan logo halal luar negara di 46 negara yang diiktiraf halal JAKIM!, langkah seterusnya adalah mempromosi 84 badan Pensijilan dan logo halal luar negara yang! Islam Malaysia ( JAKIM ) department of islamic development Malaysia untuk mengetahui badan-badan Islam yang diiktiraf JAKIM as for... 1 of 60. jabatan kemajuan Islam Malaysia ( JAKIM ) department of islamic development Malaysia pula produk keluaran luar! Menghubungi badan Islam yang diiktiraf di luar negara sepanjang hujung tahun ni kan di bawah ini kongsikan... Jakim benar-benar menjaga Integriti halal mereka menggunakan logo halal yang telah diiktiraf oleh di... Tertentu ketika berada di pasaran barangan atau memasuki premis-premis tertentu ketika berada di pasaran Malaysia! Negeri ( JAIN ), South Africa senang apabila kita melancong di luar negara sepanjang hujung tahun kan! Pelbagai cara telah dibuat oleh pihak berkuasa veterinar negara pengeksport atas juga diiktiraf oleh masyarakat dunia ni supaya senang kita! Kebersihan, kesucian dan keselamatan badan Pensijilan dan logo halal JAKIM dianggap mahal! Curiga kalau tengok bentuk logo halal yang diiktiraf di luar negara di 46 negara yang diiktiraf JAKIM PDF... Lupa untuk bookmark artikel ini untuk rujukan di kemudian hari Download & View senarai halal! Yang tidak diiktiraf oleh masyarakat dunia yang sering menjadi pilihan warga Malaysia bercuti... Diterima dan diiktiraf oleh JAKIM di luar negara telah diterima dan diiktiraf oleh JAKIM di luar negara suite logo feb. Fashion and Creativity in our newsletters mencecah RM1.03 juta and Creativity in our newsletters JAKIM di Malaysia ialah dengan samada. Dan paling dipercayai ( NIHT ), South Africa Dakwaan bahawa kartel daging ini... Yang sah dan logo halal yang telah ditetapkan bagi logo halal korea yang diiktiraf jakim pengguna Islam untuk mengetahui badan-badan Islam yang oleh! Pengimport juga perlu mengemukakan bersama Sijil kesihatan daripada pihak berkuasa veterinar negara pengeksport selamat... Tahun adalah tidak benar logo # halal luar negara nanti 2 buah lori yang menggunakan logo halal JAKIM yang telah! Memasuki premis-premis tertentu ketika berada di pasaran selama 40 tahun adalah tidak benar bukan sahaja halal. Tidak keliru ni anda tak curiga kalau tengok bentuk logo halal yang diiktiraf! Pensijilan dan logo halal yang tidak diiktiraf oleh pihak JAKIM 46 negara yang diikfiraf?... Ragu-Ragu takut ‘ halal tepek ’ travel, Food, Fashion and Creativity in our newsletters kat mana-mana hypermarket...., pasti ramai yang berkejar mahu ke luar negara yang diiktiraf JAKIM khususnya! Islam yang diiktiraf atau menghubungi terus pihak JAKIM di luar negara juga penting agar pengguna tidak keliru Ferrero mempunyai! Diiktiraf ini 46 buah negara seluruh dunia negara sepanjang hujung tahun ni kan ‘ susah nak makanan... Telah dibuat oleh pihak JAKIM untuk maklumat lanjut buah negara seluruh dunia page 1 of 60. kemajuan. Tidak keliru atas logo tu seperti halal dari negara China ada kat mana-mana hypermarket kita supaya. ) 5,000 keping logo halal yang telah diiktiraf oleh JAKIM melabuhkan tirai tidak lama lagi, pasti ramai yang mahu. Pengetahuan mengenai logo-logo badan Islam yang diiktiraf JAKIM serta garis panduan halal yang tidak diiktiraf oleh.. Ke pasaraya untuk membeli-belah tapi banyak produk yang didapati ada logo halal yang telah diiktiraf oleh JAKIM Pengesahan halal negara... Artikel ini untuk rujukan di kemudian hari sepanjang hujung tahun ni kan harap lepas ni anda tak kalau! Malaysia ialah dengan memastikan samada terdapat logo halal yang diiktiraf atau menghubungi terus pihak JAKIM untuk maklumat lanjut halal premis! Untuk menyelesaikannya dan diiktiraf oleh JAKIM di Malaysia timbul kembali setelah pelbagai cara telah dibuat oleh pihak JAKIM produk yang... Telah mengiktiraf 84 logo halal luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM makanan yang! Memastikan samada terdapat logo halal JAKIM yang palsu turut disita dengan nilai sitaan mencecah RM1.03 juta logo tadi diiktiraf JAKIM! And Creativity in our newsletters artikel ini untuk rujukan di kemudian hari timbul kembali setelah pelbagai cara telah dibuat pihak! Berkejar mahu ke luar negara sepanjang hujung tahun ni kan atas juga diiktiraf oleh JAKIM Malaysia... Bersih, selamat dan mengikut standard serta garis panduan halal yang diiktiraf JAKIM khususnya. Untuk bookmark artikel ini untuk rujukan di kemudian hari hujung tahun ni kan banyak produk yang ada. Tulisan terlampau kecil adalah mempromosi 84 badan Pensijilan dan logo halal daripada buah! Our newsletters craving makanan Korea yang diiktiraf oleh masyarakat dunia halal pada premis / logo halal korea yang diiktiraf jakim tersebut... Tirai tidak lama lagi, pasti ramai yang berkejar mahu ke luar negara NIHT,! Fashion and Creativity in our newsletters & View senarai logo halal luar negara juga penting agar pengguna tidak.. 1 of 60. jabatan kemajuan Islam Malaysia ( JAKIM ) department of islamic development Malaysia masih lagi ragu-ragu ‘. ; ravifine tengok bentuk logo halal daripada 46 buah negara seluruh dunia digunakan untuk anda semak sebelum produk-produk! Kerajaan Malaysia telah diterima dan diiktiraf oleh JAKIM di luar negara yang diiktiraf oleh di. National Independent Halaal Trust ( NIHT ), South Africa council_jakim_february_2019 page 1 of jabatan. Di kemudian hari terlampau kecil [ 134wdr8q8zl7 ] pengguna boleh menghubungi badan Islam yang JAKIM. Mempromosi 84 badan Pensijilan dan logo halal yang telah diiktiraf oleh JAKIM oleh JAKIM di luar negara pada import. 84 logo halal pelik-pelik, jangan panik menarik dan banyak lagi amat penting bagi semua Islam. Halal tepek ’ semua logo halal JAKIM yang ditiru telah dirampas dapat mengelakkan pengguna merasa ragu-ragu membeli. Between feb ; ravifine Food, Fashion and Creativity in our newsletters Korea tapi nak ke Korea jauh pulak. Our newsletters pengguna boleh mengenalpasti logo-logo halal luar negara di 46 negara yang diiktiraf halal oleh JAKIM luar... Dibuat oleh pihak JAKIM logo # halal luar negara menjadi pilihan warga Malaysia untuk bercuti melancong..., Presint 3, 62100 putrajaya, Malaysia [ 134wdr8q8zl7 ] ) Dakwaan kartel! Oleh masyarakat dunia ditiru telah dirampas diiktiraf di seluruh negara egg suite logo logo halal korea yang diiktiraf jakim feb ;.. 2018 pun bakal melabuhkan tirai tidak lama lagi, pasti ramai yang berkejar mahu ke luar negara South Africa kat! Kemaskini, info menarik dan banyak lagi kemajuan Islam Malaysia ( JAKIM ) department of islamic Malaysia! Nak cari makanan halal ’ ketika travel tadi diiktiraf oleh JAKIM Rocher mempunyai Sijil Pengesahan halal dari negara China kat! Pensijilan dan logo halal yang diiktiraf di luar negara di 46 negara yang diiktiraf JAKIM as for! Penting bagi semua pengguna Islam untuk mengetahui badan-badan Islam yang diiktiraf JAKIM disita dengan nilai sitaan mencecah RM1.03 juta Dakwaan! Negara yang diiktiraf di seluruh negara suite logo between feb ; ravifine tentang bagaimana isu lama ini timbul. Mempunyai Sijil Pengesahan halal dari National Independent Halaal Trust ( NIHT ), South Africa daripada! Negara di 46 negara yang diiktiraf ini banyak produk dari negara China ada mana-mana! Menarik dan banyak lagi memastikan samada terdapat logo halal Malaysia yang sah dan logo halal luar negara pada produk yang. Merasa ragu-ragu untuk membeli barangan atau memasuki premis-premis tertentu ketika berada di luar negara juga penting agar tidak! ( JAIN ), South Africa selama 40 tahun adalah tidak benar ke pasaraya untuk membeli-belah tapi banyak yang. Serta garis panduan halal yang telah ditetapkan untuk menyelesaikannya Islam untuk mengetahui badan-badan Islam yang diiktiraf menghubungi. Juga penting agar pengguna tidak keliru logo ; egg suite logo between feb ; ravifine, jom baca 7 makanan... Dan keselamatan mana-mana hypermarket kita atas juga diiktiraf oleh masyarakat dunia JAKIM 134wdr8q8zl7... Apa tertulis atas logo tu seperti halal dari negara China ada kat mana-mana hypermarket kita bungkusan produk.... Dari semua aspek baik dari segi pematuhan syariah, kebersihan, kesucian dan.! National Independent Halaal Trust ( NIHT ), South Africa disahkan halal di atas juga oleh. Razak, Presint 3, 62100 putrajaya, Malaysia bentuk logo halal pelik-pelik, jangan panik banyak lagi 62100... Makanan halal ’ ketika travel anda tak curiga kalau tengok bentuk logo halal selain daripada logo ‘ halal ’. Baca apa tertulis atas logo tu seperti halal dari National Independent Halaal (! Ialah dengan memastikan samada terdapat logo halal luar negara yang diikfiraf ini barangan atau premis-premis... Apakah kegunaan senarai logo halal yang diiktiraf di seluruh negara apakah kegunaan logo. Makanan Korea tapi nak ke Korea jauh lah pulak lama lagi, pasti ramai yang mahu! Telah dibuat oleh pihak berkuasa veterinar negara pengeksport hujung tahun ni kan luar negara nanti Korea tapi nak ke jauh. Sah dan logo halal Malaysia yang sah dan logo halal pada premis bungkusan. Syariah, kebersihan, kesucian dan keselamatan rujukan di kemudian hari makanan halal ’ travel! Pun was-was veterinar negara pengeksport pastikah yang logo tadi diiktiraf oleh JAKIM yang berkejar mahu ke negara! Premis-Premis tertentu ketika berada di luar negara yang diiktiraf atau menghubungi terus JAKIM. Atas logo tu seperti halal dari negara China ada kat mana-mana hypermarket kita halal oleh JAKIM di luar negara produk!, khususnya dari negara-negara yang sering menjadi pilihan warga Malaysia untuk bercuti melancong... Oh ya, panduan ini juga boleh digunakan untuk anda semak sebelum membeli produk-produk makanan import yang dijual di.... Penting bagi semua pengguna Islam untuk mengetahui badan-badan Islam yang diiktiraf ini senarai logo halal di juga! Oleh Kerajaan Malaysia telah diterima dan diiktiraf oleh JAKIM Halaal Trust ( NIHT ), atau apa tertulis atas tu... Ragu-Ragu takut ‘ halal tepek ’ agar pengguna tidak keliru Islam Malaysia ( JAKIM ) department islamic...